Benvinguda

Benvinguts i benvingudes al bloc del departament de valencià de l'IES Clot del Moro de Sagunt

dilluns, 8 de novembre del 2010

Proposta d'anàlisi de la coherència de FACTORS POLÍTICS

A contiuació trobareu una possible anàlisi de la propietat de la coherència d'aquest text: resum,  tema i estructura. Observeu que el text presenta diversos paràgrafs i que cadascun d'ells presenta diferent informació. Recordeu -ho quan redacteu els  vostres exercicis.

         El text que es comentarà és una síntesi de les pàgines 97-99 del llibre Informe sobre les llengües del món, escrit per Esti Amorrortu i altres autors. Aquest  informe està publicat pel Centre Unesco de Catalunya. El fragment ofereix dades de caràcter històric i polític per explicar   diferents polítiques lingüístiques del passat i  estableix relació amb les actuals.  Un resum d’aquestes idees és:

         Els factors polítics són una de les causes més detacades de la pèrdua de llengües al món, com ara la colonització, que es caracteritzà per la imposició de les llengües europees més fortes en els territoris colonitzats i la desaparició de moltes llengües colonitzades. En l’actualitat també s’observa que determinades polítiques lingüístiques d’estat provoquen la substitució de llengües.

          El tema que tracta el text és la pèrdua de llengües a conseqüència de determinades polítiques lingüístiques del passat i de l’actualitat. El títol d’aquest text, Els factors polítics, és un títol breu que expressa de forma clara, però parcial un dels aspectes temàtics del text, ja que  els autors analitzen les realitats lingüístiques a partir d’aquestos “factors polítics” o situacions històriques molt concretes.

         El fragment que es comenta té una estructura externa organitzada en quatre paràgrafs diferents, on es destaquen diferents idees; a més, presenta el títol Els factors polítics.

         Quant a l’estructura interna, es veu una organització d’idees que presenta elements característics de la tipologia textual expositiva dominant al text. L’esquema organitzatiu que s’identifica al llarg del fragment és el de causa-conseqüència. Així, la desaparició de la diversitat lingüística al món, idea expressada  en  els diferents paràgrafs, és l’existència de factors polítics, com ara els fets històrics: la colonització dels països europeus duta a terme a altres continents (1r, 2n, 3r paràgrafs). En el darrer i últim paràgraf es planteja la idea que les   polítiques lingüístiques que s’adopten en l’actualitat determinen el futur de les llengües, la qual cosa  implica que aquells fets històrics del passat  condicionen les polítiques lingüístiques actuals i que algunes puguen llengües puguen desaparèixer.

         La idea general del fragment s’expressa en les dues primeres línies del text. Tot seguit s’assenyalen diferents aspectes de la colonització com a exemple de factors  polítics, al llarg del 1r, 2n i 3r paràgraf. Al darrer paràgraf es  reprèn, a manera de conclusió, la idea inicial per relacionar-la amb les implicacions que té en l’actualitat. El text presenta, doncs, una estructura  emmarcada o enquadrada de les idees.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada