Benvinguda

Benvinguts i benvingudes al bloc del departament de valencià de l'IES Clot del Moro de Sagunt

dimarts, 8 de febrer del 2011

PA NEGRE, una visió de la postguerra sense vencedors ni vençuts

El guió d' aquesta pel.lícula de Villaronga està basada en la narrativa d'Emili Teixidor.  És una proposta interessant i us anime que la hi aneu a veure. Tindreu un element de treball recent per elaborar un exercici de creació, semblant al que us poden proposar al selectiu.


    Tracta, en paraules del cineasta Agustí Villaronga de la  misèria moral, sense distincions de bàndol i com  un complex tractat sobre la formació de monstres. Vencedors i vençuts no es mesuren aquí en termes de (relativa) justícia, sinó de podridura i desastre ètica, que s'instaura per quedar ja en la primera  escena de l'assalt al carruatge.


Basada en la novel.la homònima d'Emili Teixidor, i amb elements incorporats de "Retrat d'un assassí d'ocells", també del mateix autor, la pel.lícula de Villaronga manté un pols al malaltís des de les atmosferes salvatges (els boscos de Catalunya, sovint embolicats en boira) i els estralls, visibles o invisibles, de la guerra (la mutilació de la nena, les classes humiliades, les altes que campen impunes per l'atrocitat).  És aquesta una cinta que podria passar, atenent a les seves premisses, per una més d'un subgènere en aparença esgotat, però que no obstant això desafia les estètiques fredes i humides, des de la seva tendència a aproximar-se a un fantàstic soterrat en masmorres amb execucions de garrot vil en els seus racons i coves esmentades en què va néixer la gangrena de tota humanitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada