Benvinguda

Benvinguts i benvingudes al bloc del departament de valencià de l'IES Clot del Moro de Sagunt

dijous, 4 de novembre del 2010

Sobre el franquisme

La informació compartida i  les consideracions que hem fet a classe sobre el franquisme i el tipus de societat que aquest instaurà, l'heu de fer servir per interpretar notícies actuals, com aquesta que apareix publicada avui en el diari LEVANTE. Llegiu-la atentament i resumiu les idees més importants. La comentarem pròximament.

 Levante-EMV.com » Panorama, 4 de novembre de 2010

´Saó´ recorda les fosses franquistes
Cinc historiadors valencians analitzen els afusellaments, l'expoli econòmic i la marginació durant la dictadura


Milers de republicans van ser soterrats en fosses comuns.  m. a. montesinos


LEVANTE-EMV VALÈNCIA Cinc historiadors de les universitats valencianes i associacions per la recuperació de la memòria analitzen en el suplement Quadern de la revista Saó les fosses de Franco en terres valencianes. L'especial l'enceten Vicent Sampedro i Ricard Camil Torres, de la Universitat de València, amb un article general sobre les diverses modalitats de la repressió. Afusellaments, espoliació econòmica, depuracions, marginació... La pitjor part se l'emportaren els 4.714 valencians afusellats durant els anys 1939-1956 i els 1.165 morts en presons i camps de concentració. Sampedro i Torres fan també un repàs al calvari que patiren els mestres republicans depurats (el 27,98% dels docents valencians van ser sancionats), així com el sofriment dels presos polítics que treballaren gratuïtament en empreses privades que es feren riques per la pàtria.Matias Alonso Blasco, coordinador del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica de la Fundació Societat i Progrés, s'endinsa en el polèmic tema de les fosses comunes, on centenars de republicans foren assassinats pels nacionals i soterrats com animals sense rebre digna sepultura i l'acomiadament dels seus familiars. Es calcula que almenys hi ha 83 d'aquestes fosses a la Comunitat Valenciana (el mapa de les fosses de Franco està fent-se), de les que únicament s'han obert i exhumat les de San Antonio de Benagéber i Albalat dels Tarongers.
El Quadern aborda la repressió econòmica, tema que és recordat amb precisió per José Miguel Santacreu de la Universitat d'Alacant, el qual repassa la legislació repressiva franquista que legalitzà l'espoliació i confiscació dels béns i propietats de milers de republicans. Els tribunals regionals de Responsabilitats Polítiques foren els executors d'aquest bandidatge d'Estat.

Repressió contra el cos i la sexualitat


Finalment Rosa Monlleó, de la Universitat Jaume I de Castelló, fa una mirada de gènere a la repressió. Monlleó analitza l'opressió moral i social que patiren les dones durant el primer franquisme, la qual que es va manifestar en una repressió obsessiva contra el cos i la sexualitat. Una croada per la moral en la que participà activament l'Església de Franco, la qual va utilitzar la religió catòlica per regular les pràctiques socials i mantenir la dona subjugada a l'home i així salvar-lo de la carn i el dimoni.
 

El suplement Quadern va ser creat en 1987 i juntament als monogràfics de Saó apropen als lectors -per mitjà d'estudis especialitzats- al coneixement del passat i present del País Valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada